Menü

Check-in a reptéren

Check-in a reptéren

A reptéri check-in egy olyan eljárás, mely során a reptéren kell jelentkeznie, hogy megkapja beszállókártyáját és feladja poggyászát. Amennyiben lehetséges kérjük az online check-int válassza. Sokkal kényelmesebb és a reptéren is később lehet megjelenni.

Check-in személyesen

Miután megérkezik a repülőtérre, speciális információs táblákon fogja megtalálni hol történik az Ön repülőjéhez tartozó check-in. Amennyiben szükséges a reptéri információs pont is segítséggel tud szolgálni, amit legtöbbször a check-in mellett közvetlenül talál meg.

Figyelem!
A repülő indulása előtt legalább 2 órával érkezzen meg a repülőtérre.

Lépésről-lépésre

 1. Keresse meg a megfelelő légitársaság utasfelvételi pultját.
 2. Készítse elő iratait –útlevél (vagy személyi igazolvány), az elektronikus foglalásának száma (vagy a jegy amennyiben már Önnél van)
 3. A check-in pontnál a fent megnevezett dokumentumokat fogják kérni és itt tudja feladni poggyászát is (amelyet mielőtt felkerül a repülőre kollégáink lemérik)
 4. Miután leellenőrizték adatait és feladta csomagjait megkapja a beszállókártyát, amellyel felmehet a repülőre.
 5. A check-in után kérjük, menjen a megfelelő kapuhoz, ahol minden utas biztonsági vizsgálaton fog átesni.
 6. A biztonsági vizsgálat során minden utasnak ki kell raknia a dobozokba az összes nála lévő tárgyat, mint pl.: kulcsok, telefon, öv, elektronikus felszerelések, amit a kézipoggyászban szállít, valamint a kabátját, pulóverjét és sálát
 7. A biztonsági ellenőrzés után kérjük, menjen a megfelelő kapuhoz (gate), ahol majd fel tud menni a repülő fedélzetére. Az időpont, amikor felmehet a repülőre a beszállókártyán található. A reptér személyzete is tájékoztatni fogja erről az időpontról.

Figyelem!
Egyes légitársaságok külön díjat számolnak fel a reptéri check-in szolgáltatásért, mint például a beszállókártya kinyomtatása (Ryanair). Részletes információ a légitársaság szabályzatában található. Minden utas kötelezettsége, hogy megismerkedjen a szabályzattal.

Check-in személyesen a repülőtéren

Hogy elkerülje a hosszú sorokat a check-innél, használja az automatákat, aminél Ön akár egyedül is megteheti a check-int. Ezek az automaták a legtöbb nemzetközi repülőtéren megtalálhatóak.

Hogy működik

 1. Találja meg az automatát, ahol egyedül elvégezheti a check-in folyamatát (self-service check-in machine) – a repterek internetes oldalán találhat információt arról, hogy hol helyezkednek el ezek a berendezések.
 2. Adja meg a megfelelő helyen az automatában a személyazonosító iratának adatait, amelyet a jegye megvásárlásánál használt, majd a foglalás számát.
 3.  Amennyiben az automata ezt lehetővé teszi, egyedül is kiválaszthatja az ülőhelyét a repülőben, vagy ez automatikusan fog megtörténni.
 4. Az automata által kinyomtatott beszállókártyát vigye magával, mert szüksége lesz rá a beszállásnál.

Figyelem!
Egyes reptereken csak akkor lehet használni ezt a check-in fajtát, amennyiben az utasnak csak kézipoggyásza van.

A legnagyobb repülőtereken viszont lehetősége van arra, hogy feladott poggyásszal is igénybe tudja venni ezt a szolgáltatást. Ebben az esetben Ön fogja megkapni azt a speciális identifikációs szalagot, amelyet majd a csomagjára kell ragasztania. A megjelölt csomagot később fel kell adnia az arra kijelölt helyen. (baggage drop-off point).

A reptereken személyesen végrehajtott check-in díjmentes.


A turista osztályon utazó utasok poggyászfeladása és jegykezelése (check-in)

A turista osztályon utazó utasok többfajta check-in közül választhatnak:

 • poggyászfeladás és jegykezelés a repülőtéren,
 • check-in személyesen,
 • online check-in
 • check-in telefonon keresztül (hanghívás vagy adatátvitel).

Nem minden légitársaság kínálja fel a telefonon keresztül történő check-in lehetőségét (a lengyel LOT légitársaság igen). A legolcsóbb természetesen az online check-in, melynek segítségével az utasok elkerülhetik a sorban állást a check-inhez és önállóan el tudnak menni a csomagok feladása után a biztonsági ellenőrzéshez. Kérjük, tartsák figyelemben, hogy amennyiben a check-int nem a repülőtéren teszik meg, akkor is személyesen meg kell jelenni a biztonsági vizsgálaton-kb. 35 perccel az indulás előtt.

Az első osztályon utazó utasok poggyászfeladása és jegykezelése

Azoknak az utasoknak, akik az Első osztályra váltottak jegyet (néhány légitársaságban az üzleti (business) osztály) a menetrend szerint közlekedő légitársaságok speciálisan kialakított helyen ajánlják fel a poggyászfeladást és a jegykezelést. Ennek köszönhetően az első osztályú utasoknak gyorsabb lehet a jegykezelés és a hivatalos tennivalók elintézése. Ezeket a pontokat speciálisan jelölik hasonlóan a nekik szánt biztonsági ellenőrzési pontokat.

Az első osztályon utazó utasoknak természetesen lehetőségük van, hogy az online check-in szolgáltatást válasszák vagy a személyes check-int esetlegesen a telefonon keresztül történő check-int. A British Airways légitársaság például egy speciális telefonos check-in szolgáltatást ajánl adatátvitellel- az utas a beszállókártyáját egy speciális vonalkódon kapja meg-melyet később ki tud nyomtatni egy mobil nyomtatón. Ezt a szolgáltatást még nem minden légitársaság vezette be, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!