Menü

Online check-in: Miből áll?

Online check-in: Miből áll?

Az online check-in az Interneten keresztül történik, melynek alternatív verziója a reptéri check-in.

Figyelem!
Amennyiben az lehetséges érdemes az online check-in alkalmazást választania, mivel néhány légitársaság esetében a reptéren történő check-in extra költségekkel jár.

Mi az az utasfelvétel, és miért érdemes használnunk?

Ahhoz, hogy elfoglalhassák ülőhelyüket a repülőgépen, minden utasnak rendelkeznie kell beszállókártyával (a repülőjegy önmagában nem jogosít fel a beszállásra!), amelyhez az utasfelvétellel juthatnak hozzá. Az utasfelvételnek két módja létezik:

 • Online – az internetes űrlapot használva, megadva a szükséges adatokat, majd elkészítve és kinyomtatva a beszállókártyát, amelyet aztán magával kell vinnie a repülőtérre (az online utasfelvétellel kapcsolatos részleteket a cikk további részében találja meg)
 • A repülőtéren – a légitársaság utasfelvevő pultjánál vagy az önkiszolgáló utasfelvevő automatáknál – a beszállókártyát a légitársaság alkalmazottja vagy az automata nyomtatja ki (többet megtudhat a repülőtéri utasfelvétellel foglalkozó cikkben)

Minden utasnak egy beszállókártyája van, amely a légitársaság által meghatározott adatokat tartalmazza. A szükséges adatok változóak lehetnek, függhetnek az útvonaltól, a célországban érvényes vízumkötelezettségtől. Az utasfelvétel során általában a nevünket, családnevünket, az utazáshoz használt személyes iratunk (személyi igazolvány, útlevél) típusát, számát, sorozatát kell megadni, valamint egyéb adatokat, mint például az iratunk kiállítási helyét (ország) és a kiállítási, valamint lejárati dátumát.

Ez azért fontos, mert a beszállókártyán és a személyes iratokban található adatokat biztonsági ellenőrzés során ellenőrzik. Ha bármilyen ellentmondás adódik az adatokkal, az utast visszafordítják az ellenőrzésnél. Ezen kívül az utasfelvétel során történik meg a repülőn lévő ülések kiosztása is, az ülés adatai szintén rákerülnek a beszállókártyára.

Szükséges a személyes adataimat megadni az utasfelvétel során? Igen. Repülőjegy foglalásakor meg kell adni az utasok nevét, születési dátumát és elérhetőségét. A beszállókártya jóval részletesebb információkat tartalmaz, ami az alkalmazandó biztonsági előírásokból fakad.

Előfordulhat, hogy a repülőjegy megvétele és a repülés időpontja között megváltozik a szükséges adatok valamelyike (pl. lejár az útlevél, az új okmánynak pedig így más lesz a sorszáma). Ezért az utasfelvétel közvetlenül a repülés előtt történik, az online utasfelvétel lehetősége pedig néhány nappal az indulás előtt nyílik meg.

Ne feledje! Minden utasnak rendelkeznie kell a saját beszállókártyájával, kitöltve a szükséges adatokkal, és magával kell vinnie egy személyazonosító okmányt is, amellyel igazolni tudja az adatok valódiságát.

Az eSky ügyfelei számára egyszerűbb az utasfelvétel

Az eSky lehetővé teszi azon ügyfelei részére, akik a Ryanair, a Wizz Air vagy EasyJet jegyeket megvásárolták, hogy honlapjaikon keresztül elvégezzék az online utasfelvételt. Ez a jegy megérkezését követően az alábbiak szerint végezhető el: 30 napon belül (amennyiben ülőhelyet vásárolt) vagy 48 órán belül (amennyiben nem vásárolt ülőhelyet) egészen 3 óráig a járat tervezett indulását megelőzően a Wizz Air esetében, mindez a Ryanair vonatkozásában 4 nap a járat tervezett indulását megelőző 2 óráig. Az easyJet 30 napon belül a járat tervezett indulását megelőző 2 óráig biztosítja az online utasfelvétel lehetőségét.

További szolgáltatók, melyek online utasfelvételt biztosítanak:

 • Air Baltic - 5 nappal az indulást megelőzően, egészen a személyes utasfelvétel zárásáig a reptéren.
 • Alitalia (kizárólag a Light viteldíj esetén!) - 24 órán belül a járat indulását megelőző 2 óráig.
 • Ukraine International Airlines - 48 órán belül (kivéve az Amszterdamból induló járatokat és a Kiev felé tartó útvonalon - Brüsszel és charter járatok - 24 órán belül, Brüsszelből, Genovából és Zürichből induló járatok - 18 órán belül az indulást megelőzően) egészen az indulást megelőző 1 óráig (kivéve a Tel Avivből és Zaporizzsjaból induló járatokat - ezek esetében az utasfelvétel az indulást megelőzően 3 órával zárul). Az online utasfelvételért a Kiev - Riga és Riga - Kiev útvonalon fizetni kell, minden más útvonal esetében ingyenes. 2017 október 1-től az UIA járatok utasainak, kivéve az interkontinentális és Klaipédából induló járatokat, további díjat kell fizetniük amennyiben az utasfelvételt a repülőtéren intézik!
 • AirAsia (kizárólag belföldi járatok esetében) 14 órán belül az indulást megelőző 4 óráig (az AirAsia X esetén) vagy az indulást megelőző 1 óráig (AirAsia).
 • Spirit Airlines - 24 órán belül a járat indulását megelőző 1 óráig.
 • Jet2.com - 28 napon belül a járat indulását megelőző 5 óráig.
 • El Al. - 24 órán belül a járat indulását megelőző 3 óráig.

A fentiekben nem említett esetekben az utasfelvétel a repülőtéren az általános menetrend szerint zajlik - az utasfelvételi pultnál (legkésőbb az indulást megelőző 2 óráig) az utasok díjmentesen megkapják a beszállókártyáikat.

Az eSky.hu e-mailben küldi el Önnek azt a linket melyre rákattintva meg tudja csinálni az online check-int.

Az online check-int nem lehet végrehajtani a web oldalunkon és minden azzal kapcsolatos információt e-mailben fogunk Önnel közölni.

Az e-mail üzenetünkben egy speciális link van, mellyel a check-int egy kattintással el tudja érni. Kérjük, az űrlapot töltse ki az utas adataival. Amennyiben ezt visszaküldte számunkra, úgy egy másik levélben megkapja a visszaigazolást az online check-inről, valamint a beszállókártyáját is csatoljuk a levélhez.
 

Kérjük, a beszállókártyáját nyomtassa ki és vigye magával a repülőtérre. Használja ugyanazt a személyazonosító dokumentumot a reptéren amit az online check-in során. Ellenkező esetben büntetést kell fizetnie, szélsőséges helyzetben pedig akár a repülőgépre is megtagadhatják a beszállást.

Nem tudom megcsinálni a check-in, mit tegyek?

 • Ellenőrizze, hogy nem próbálkozik túl korán vagy esetleg túl későn. A link a Wizz Air légitársaság esetében az indulástól számított 30 nappal előbb kezd el működni és az indulás előtt 3 órával már nem lehet használni. Ryan Air esetében ez az idő 7 nap és 2 óra.
 • Ellenőrizze, hogy az e-mail címére nem lett-e elküldve új időpont a repülőútjához és egy új link a check-inhez.
 • Amennyiben a foglalás egy nagyobb csoportot érint, csak néhány utas check-injét tegye meg egyszerre. Amennyiben túl sok ember adatát szeretné egyszerre megadni, lejárhat a rendelkezésre álló idő. Ez a procedúra összefüggésben van az Ön biztonságával.

A check-in utáni változások

A check-in után a Ryanair, Wizz Air és Easy Jet légitársaságok lehetővé teszik a dátum és névváltoztatást. A jegy újrakezelésének ára 15 EUR/15 GBP utasonként. Miután ez a szolgáltatás ki lett fizetve az utasok a légitársaság használati feltételeinek megfelelően tudnak változtatni az adatokban. Erre a szolgáltatásra egy meghatározott időpontig van lehetőség.

Figyelem!
Azoknak az utasoknak, akiknek feladott poggyászuk van az online check-in után a reptéren a poggyászfeladásnál is meg kell jelenniük.


Emlékezzen rá!

 • az online check-in után a változtatásokat csak a következő légitársaságok teszik lehetővé (Ryanair, Wizz Air, Easy Jet),
 • a beszállókártyának kinyomtatva az utasoknál kell lennie a repülőtéren,
 • a beszállókártyákat fekete-fehéren is ki lehet nyomtatni,
 • minden beszállókártyát külön lapra kell kinyomtatni úgy, hogy a lap egyik oldala üresen maradjon,
 • az utasoknak a reptéren ugyanazzal a személyazonosító dokumentummal kell rendelkezniük, mint amit az online check-in alatt használtak fel.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!