Menü

A gyermekek számára szükséges úti okmányok

A gyermekek számára szükséges úti okmányok

Milyen dokumentumot használhatnak a gyermekek a bejelentkezéshez?

Az alapvető dokumentum amely feljogosítja a gyermeket, hogy körbe utazza a világot, az útlevél. Egy személyazonosító igazolvány is elfogadható és egyes esetekben akár az iskolai azonosító is elégséges lehet (a belföldi járatok egy részében).

A bejelentkezésnél ugyanazt a dokumentumot kell felmutatni, amely a repülőjegyre vonatkozó adatokat szolgáltatta.

A gyermeknek rendelkeznie kell a saját irataival és nem utazhat a szülők dokumentumaival.

Milyen dokumentumok szükségesek, hogy a gyermek repülővel utazhasson?

Járatok Lengyelországban

Az alapvető dokumentum a gyermek személyazonosító kártyája. Ennek létrehozásához mindkét szülő (13 évesnél fiatalabb gyermek) vagy az egyik szülő (13 évesnél idősebb gyermek) köteles regisztrálni az irodában. A kiskorú személyazonosító igazolványa 5 évig érvényes.

Nagyon kicsi gyermek esetében egyes légitársaságok (pl. LOT) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát is elfogadják. Egyes légitársaságok az iskolai azonosítót is elfogadják személyazonosító okmányként a belföldi járatokon.

Járatok a Schengeni övezetben

A Schengeni övezetek országaiban a gyermek személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhat.

Járatok a Schengeni övezeten kívül

Ebben az esetben útlevél vagy vízum szükséges (ellenőrizze, hogy hol szükséges a vízum).

Az útlevél kérelem benyújtásához mindkét szülőnek meg kell jelennie az irodában, vagy az egyiküknek a másik szülő írásbeli beleegyezésével, amelyet közjegyző vagy az útlevél hatóság igazolt.

Figyelmeztetés

A 13 évesnél fiatalabb gyermek részére kiállított útlevél 5 évig érvényes, míg a 13 évesnél idősebb gyermek részére kiállított útlevél 10 évig érvényes a kiállítás dátumától számítva. Indokolt esetben (igazolt szükségesség a hirtelen indulásra, az útlevél ellopása, stb.) lehetőség van ideiglenes útlevél igénylésére gyorsított eljárással, melynek érvényessége 12 hónap.

Mindkét szülőnek beleegyezését kell adnia a gyermek utazásához, azonban a nemzeti jogszabályok rendelkezései nem igényelnek külön speciális engedélyt amennyiben a gyermek az egyik szülővel vagy egy harmadik féllel utazik pl. nagyszülők.

Az a tény, hogy a gyermek személyazonosító dokumentumait (személyazonosító igazolvány, útlevél) egy harmadik fél kezeli, a szülők, gyermekük utazásába való beleegyezéseként kerül kezelésre.

Az utazás megkezdése előtt ellenőrizze a kiskorúak utazására vonatkozó információkat a meglátogatni kívánt ország nagykövetségén.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!