Menü

Bőrönd, babakocsi és autóülések a repülőn

Bőrönd, babakocsi és autóülések a repülőn

Csecsemők és gyermekek számára megengedett poggyászok

Azon két év alatti gyermekeknek, akik egy felnőttel utaznak a felnőtt jegyár 10-30 százalékáért (hagyományos légitársaságoknál) vagy úti cél alapú jeggyel (diszkont légitársaságoknál), nem jár engedmény a poggyászokat illetően, illetve az engedmény korlátozott.

Tizenkét éves korig a gyermekek repülőjegye általában 25-30 százalékkal olcsóbb a felnőttek jegyáránál; az ilyen fiatal utasokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak a poggyászokat illetően, illetve kis mértékű engedményt kaphatnak.

Az általános szabályok szerint egy összecsukható babakocsit ingyen magával vihet, ha kisgyermekkel utazik. A babakocsit többnyire a repülő rakterében szállítják. A babakocsit a repülőre vezető lépcsőkig magával viheti, ott át kell adnia a személyzetnek, amely aztán a raktérbe juttatja, önnek pedig fel kell vinnie a babát a repülő bejáratáig. A babakocsit a landolás után azonnal visszakapja.

Utazás csecsemővel az ölében

A két éven aluli gyermekek repülőn történő utazására két lehetőség van: a baba utazhat a saját ülésén, gyermekülésben rögzítve (általában 6 hónapos kor után), vagy a szülője, illetve törvényes gyámja ölében. Az utóbbi megoldás sokkal olcsóbb (a jegyár általában a 10-30 százaléka a felnőtt jegyárnak, vagy fix árú, és az úti céltól függ), sőt néha ingyenes.

Ez ugyanakkor eltéréseket okozhat a szállítható poggyászok tekintetében – csecsemők nevén nem szállítható feladott poggyász vagy csak korlátozott. A babakocsit vagy a gyerekhordozót általában feladhatja feladott poggyászként felár nélkül.

A fedélzeten minden repülőn rendelkezésre állnak kérésre a csecsemőknek kialakított repülésbiztonsági hevederek – ezeket mindig be kell kapcsolni, ha a „biztonsági övet becsatolni” jelzés világít.

Autós biztonsági ülés a fedélzeten

Általában lehetséges, sőt akár javasolt is, hogy gyerekek a repülőn autós biztonsági ülésben utazzanak. A felnőttekre méretezett biztonsági övek, ahogy az autóban, úgy a repülőn sem nyújtanak olyan mértékű biztonságot a kis utasoknak, mint a direkt a gyermekeknek kifejlesztett biztonsági rendszerek.

Ha úgy döntött, hogy biztonsági gyerekülést szeretne használni a repülőn, győződjön meg róla, hogy azt engedélyezik az adott járaton. Ezt speciális szimbólummal jelezhetik. Ha az autósülés nem illeszkedik biztonságosan a repülő ülésébe (például a mérete miatt), akkor felár ellenében a raktérben szállítható.

Néhány légitársaság bizonyos életkorhoz köti a biztonsági ülések használatát, például csak három év alatti gyerekeknek engedélyezett.

Bébiétel a kézi poggyászban és elsőbbségi beszállás

A szülők vihetnek a fedélzetre bébiételt – a kézi poggyászban szállítható folyadékokra vonatkozó szabályok alól kivételt képeznek a csecsemőknek szánt víz, étel vagy tej. Ugyanakkor a szülőket kérhetik arra a reptéri biztonsági ellenőrzésnél, hogy kóstolják meg a bébiételt. A legtöbb repülőgépen működik mikrohullámú sütő, így a személyzetet megkérheti, hogy megmelegítsék az üveget. A légitársaságok azt is javasolják a gyerekekkel utazó családoknak, hogy elsőként szálljanak be a gépbe, hogy a többi utas előtt elfoglalhassák a helyüket.


Szabályok és előírások a különböző légitársaságoknál

Alább talál egy listát különböző légitársaságokkal és azok szabályaival a gyerekek poggyászaira vonatkozóan: Aeroflot, Aer Lingus, Air Canada, Air France, Air Serbia, American Airlines, Austrian, Belavia, British Airways, Brussels Airlines, Bulgaria Air, Cathay Pacific, Delta Airlines, easyJet, El Al, Emirates, Etihad Airways, Eurowings, Finnair, Jet2.com, LOT, Lufthansa, Norwegian, Qatar Airways, Ryanair, SAS, Singapore Airlines, Sun Express, Swiss, TAP, Turkish Airlines, Ukraine International, Vueling, Wizz Air.

Aeroflot

A babakocsit a raktérben szállítják felár nélkül. A két év alatti gyerekek ugyanolyan poggyászra jogosultak, mint a felnőttek (a foglalási osztálytól függően).

Aer Lingus

Gyerekkel utazva jogosult magával vinni egy babakocsit, gyerekhordozót vagy autós gyerekülést ingyen, feladott poggyászként.

Air Canada

A saját ülésükön utazó gyerekekre ugyanazok a poggyászszabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Az ölükben csecsemővel utazók plusz egy táskát (max. 10 kg) jogosultak kézi poggyászként szállítani, ingyen.

Ha teljesen összecsukható babakocsija van, egészen a repülő ajtajáig magával viheti. Ezután a személyzet a raktérbe helyezi azt, majd a landolás után visszaadja önnek. Ez a szolgáltatás ingyenes. Más szabályok vonatkoznak a nagy, nehéz babakocsikra. Ezeket muszáj feladott poggyászként szállíttatnia.

A turistaosztályon csecsemővel utazók kérhetnek mózeskosarat (ha a gyermek nem tud segítség nélkül ülni). Biztonsági okokból ez csak a 12 kg-nál könnyebb kicsiknél használható. Egyébként a mózeskosarak nem engedélyezettek a repülőn.

Tizenegy éves korig a gyerekek a normál poggyászuk mellett egy autósülést is magukkal vihetnek a fedélzetre felár nélkül.

Air France

Hosszú utat megtevő járatokon business, turista- és prémium turistaosztályon az utasok kérhetnek mózeskosarat. Csak 10 kg-nál könnyebb és 70 cm-nél alacsonyabb gyerekek számára igényelhető. Az idősebb gyerekek utazhatnak a saját autósülésükben.

Egy összecsukható babakocsit és egy autósülést díjmentesen magával vihet feladott poggyászként.

Ha két évesnél fiatalabb kisgyermekkel az ölében utazik, magával vihet a fedélzetre egy táskát, amely nem nehezebb 12 kg-nál, és nem nagyobb 55 x 35 x 25 cm-nél. Ezen felül egy második, maximum 10 kg-os kézi poggyászt is ingyen magával vihet.

A két évesnél idősebb gyerekekre, akik a saját autósülésükben utaznak, ugyanazok a poggyászszabályok vonatkoznak, mint amelyek a felnőttekre.

Air Serbia

A két évesnél fiatalabb, felnőtt ölében utazó kisgyermekek nem rendelkezhetnek kézi poggyásszal. A többi, ülést elfoglaló gyerekekre a felnőttekre érvényes poggyászszabályok vonatkoznak.

A kézi poggyásza mellett babakocsit vagy babahordozót is a fedélzetre vihet.

Turistaosztályon a két év alatti gyermekekre az idősebbekhez hasonlóan a felnőttekre érvényes poggyászszabályok vonatkoznak. Business osztályon a kétéves gyerekkel utazók feladott poggyászként magukkal vihetnek egy maximum 23 kg-os táskát vagy bőröndöt és egy összecsukható babakocsit. Az idősebb gyerekek – ahogyan a felnőttek is – két poggyászt adhatnak fel, amelyek egyike sem több 32 kg-nál és nem nagyobb 158 cm-nél.

American Airlines

Biztonsági okokból a gyerekeknek olyan autósülésben kell utazniuk, amelyek megfelelnek a koruknak, súlyuknak, magasságuknak, és rendelkeznek olyan jelöléssel, amely szerint használhatók repülőn.

A fedélzetre ingyen felvihet egy összecsukható babakocsit, valamint egy csomag pelenkát.

Austrian

Egy (repülőgépen is használható) autós biztonsági ülés a fedélzetre vihető a saját ülőhellyel rendelkező gyermek számára.  Ha kétévesnél fiatalabb gyerekkel utazik, magával vihet egy autós biztonsági ülést, egy babakocsit vagy egy hordozót.

Belavia

Egy összecsukható babakocsi, egy autós biztonsági ülés vagy egy babahordozó a repülőgép fedélzetére vihető.

British Airways

Egy gyermek (0-2 éves) a szülője ölében vagy a szomszédos ülésen elhelyezett biztonsági gyermekeszközben utazhat. Néhány útvonalon a British Airways speciálisan kialakított mózeskosarat biztosít a szülők számára. Ezeket előre le kell foglalni. A háromévesnél fiatalabb gyerekek a saját autósülésükben utazhatnak.

A kétévesnél fiatalabb gyerekkel utazók magukkal vihetnek egy plusz táskát, amelyben az utazás alatt szükséges holmik (élelmiszer, játékok, pelenkák) kapnak helyet. Az idősebb gyerekekre a felnőttekre érvényes kézipoggyászszabályok vonatkoznak.

Az idősebb gyerekek éppúgy adhatnak fel ingyen poggyászt, ahogy a szüleik. Ha csecsemővel repül, feladhat egy ingyenes táskát, egy összecsukható babakocsit és egy autós biztonsági ülést.

Brussels Airlines

A 2-11 éves gyerekekre ugyanazok a poggyászszabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre.

Ha olyan kétévesnél fiatalabb gyerekkel utazik, aki nem foglal el saját ülőhelyet, a fedélzetre vihet egy babahordozót vagy egy összecsukható babakocsit, valamint bébiételt is. Ezen kívül feladhat egy 23 kg-nál nem nehezebb bőröndöt (kivéve, ha Check&Go jeggyel utazik, amellyel nem lehet poggyászt feladni).

Bulgaria Air

A kétévesnél fiatalabb gyerek számára egy 10 kg-nál nem nehezebb táska és egy összecsukható babakocsi adható fel. Bébiételt felvihet a fedélzetre.

Cathay Pacific

A gyermeke a saját autósülésében utazhat (amely használható repülőn is), vagy igényelhet a légitársaság által biztosított biztonsági gyermekülést. Ez a legtöbb repülőn rendelkezésre áll. A Cathay Pacific összes járata fel van szerelve speciális mózeskosárral, amelyben 12 kg-nál nem nehezebb gyerekek utazhatnak.

Delta Airlines

A kétévesnél fiatalabb, a szülő ölében ingyen utazó gyermekek nevén nem szállítható ingyen poggyász. Azonban a saját ülőhellyel nem rendelkező, ám a felnőtt jegyár 10%-át kifizető gyermekek révén feladhatunk egy maximum 10 kg-os táskát és egy összecsukható babakocsit.

Az idősebb gyerekekre, akik a felnőtt ár 50%-áért utaznak, a felnőttekre érvényes poggyászszabályok vonatkoznak.

easyJet

A kétévesnél idősebb gyerekekre a felnőttekre érvényes poggyászszabályok vonatkoznak. Ez három darab poggyászt jelent – mindegyik ingyenes.

El Al

A 9 hónaposnál nem idősebb csecsemők számára a legtöbb repülőn rendelkezésre áll babahordozó. A kétéves vagy annál fiatalabb gyerek számára magával vihet egy összecsukható babakocsit, egy babahordozót vagy autósülést (ingyen). Feladott poggyászként egy gyermek nevén egy darab, 10 kg-nál nem nehezebb táskát szállíthatunk.

Emirates

Ha a gyerek nem foglal el saját ülést, a szülők feladhatnak plusz egy, maximum 10 vagy 23 kg-os poggyászt (az útvonaltól függően). Ők szintén jogosultak egy kézipoggyászt maguknál tartani, amelyben az út során szükséges holmik és bébiételek találhatók, és nem nehezebb 5 kg-nál, valamint egy összecsukható babakocsit vagy egy mózeskosarat is ingyen a felvihetnek.

A Dubai Nemzetközi Repülőtéren a szülők ingyenesen használhatnak babakocsit a reptéren való könnyű mozgást elősegítendő. Ikerbabakocsik is rendelkezésre állnak.

A kétéves vagy annál fiatalabb gyerekek számára az Emirates párnákat és takarókat is biztosít, valamint 75 cm hosszú mózeskosarakat is. Ezeket 11 kg-nál könnyebb gyerekek használhatják.

Etihad Airways

A kétévesnél fiatalabb gyermekek ölben vagy autós biztonsági ülésben szállíthatók. A 2-3 év közöttieknek a saját autósülésükben kell utazniuk.

Saját foglalt ülésen utazó gyermek esetén jogosult feladni egy maximum 23 kg-os poggyászt (az Egyesült Államok, Kanada, Brazília hármas valamelyikébe vagy valamelyikéből repülő gépen) vagy egy maximum 10 kg-osat (az összes többi járaton). A kézipoggyász nem lehet nehezebb 5 kg-nál – függetlenül az úti céltól és a foglalási osztálytól –, és bébiételt, valamint egyéb, az út során szükséges kellékeket tartalmazhat.

Eurowings

A kétévesnél fiatalabb, szülő ölében utazó gyermekek egyaránt 15 euróért utazhatnak. A saját ülésen utazó gyerekek 11 éves korig 20%-os kedvezménnyel repülhetnek. Ha gyermekkel utazik, ingyen vihet magával összecsukható babakocsit, autósülést vagy gyerekhordozót.

Finnair

Egy kisgyermek (0-2 éves) a szülő ölében vagy bármely, a szomszédos ülésen elhelyezett gyerekeszközben utazhat.

A szülő ölében utazó gyermek nevén a foglalási osztálytól függetlenül 1 darab, 23 kg-nál nem nehezebb poggyászt lehet feladni, valamint egy összecsukható babakocsit és egy biztonsági gyerekülést.

A saját ülésen, biztonsági gyerekülésben utazó kicsikre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a felnőttekre, ami a feladott poggyászt illeti, de egy összecsukható babakocsit és egy autós biztonsági ülést hozzá lehet adni.

Félévesnél nem idősebb csecsemők számára mózeskosár áll rendelkezésre a fedélzeten. Ezeket előre le kell foglalni. A mózeskosár belső hossza 70 cm, és maximum 11 kg-os gyereknek alkalmas.

Jet2.com

A kétévesnél fiatalabb, saját foglalt hellyel nem rendelkező gyerekek szülei nem kapnak teljes poggyászjogosultságot.

A foglalásban szereplő gyerekek nevén ingyen fel lehet adni egy maximum 10 kg-os összecsukható babakocsit vagy autós biztonsági ülést. Ez azonban függ a repülőgépen rendelkezésre álló helytől is. Ha nincs elég hely számára, a babakocsik vagy autósülések a következő lehetséges járattal lesznek továbbítva. Bármely 10 kg-nál nehezebb csomag túlsúlyos poggyászként lesz felszámítva.

LOT

A felnőtt ölében utazó (két éven aluli) gyermek nevén ingyen fel lehet adni egy 23 kg-nál nem nehezebb és 158 cm-nél nem nagyobb kiterjedésű poggyászt (függetlenül az úti céltól és az utazási osztálytól). Az ingyenes poggyász magába foglalhat egy összecsukható babakocsit.

Lufthansa

A szüleik ölében utazó két éven aluli gyermekek nevén ingyen fel lehet adni egy 23 kg-nál nem nehezebb poggyászt (függetlenül az úti céltól és az utazási osztálytól). A 2 évesnél idősebb gyerekekre azok a poggyászszabályok vonatkoznak, amelyek a felnőttekre. Összecsukható babakocsi, autósülés vagy babahordozó plusz kézi poggyászként ingyen a fedélzetre vihető.

A nagyobb biztonság érdekében a gyerekek hétéves korig a saját autósülésükben utazhatnak, ingyen. A két év alatti kicsiknél viszont ez csak akkor lehetséges, ha gyerekjegyet vettek a számára (mivel nem ölben utazik majd).

Az autósülésnek tökéletesen működőképesnek kell lennie, és meg kell felelnie minden biztonsági előírásnak. Ha nem illeszkedik biztonságosan a repülőgép ülésébe, felárért a raktérben szállítható.

Norwegian

A két év alatti, saját ülőhellyel nem rendelkező gyermekek nem jogosultak kézi poggyászra. Szülőként ugyanakkor a fedélzetre viheti a repülés alatt szükséges bébiételt. Ezen kívül feladhat egy maximum 5 kg-os csomagot. A baba számára szükséges holmikat a saját táskájába pakolhatja (amely 5 kg-mal nehezebb lehet az alapból megengedettnél) vagy magával vihet egy külön táskát a gyerek számára.

A többi gyermek annyi és akkora poggyászt vihet magával, mint a felnőttek.

Egy 11 évesnél nem idősebb gyerek számára ingyen magával vihet egy összecsukható babakocsit vagy autós biztonsági ülést.

Qatar Airways

A 11 évesnél nem idősebb gyerekkel utazók ingyen feladhatnak egy összecsukható babakocsit. Ha a kisgyermeke (0-2 éves) az ön ölében utazik a repülés alatt, a kézi poggyásza 1 darab maximum 10 kg-os táska lehet, amely nem nagyobb 50 x 37 x 25 cm-nél.

A poggyász súlyhatára különbözhet a foglalási osztálytól és az úti céltól függően. Ha az első osztályon repül egy csecsemővel Argentínából, Brazíliából, Kanadából vagy az Egyesült Államokból, illetve ezekbe az országokba, jogosult egy maximum 32 kg-os poggyászt feladni. A turistaosztályon 23 kg ez a súlyhatár.

A többi útvonalon a gyerekjeggyel egy darab maximum 10 kg-os poggyászt adhat fel a foglalási osztálytól függetlenül.

Ryanair

A gyerekkel utazók két külön felszerelést vihetnek magukkal ingyen. Egy összecsukható babakocsit és egyet a következő tárgyak közül: autós biztonsági ülés, ülésmagasító vagy gyerekágy. Ezeket a tárgyakat egy táskafelvevő pultnál lehet regisztrálni az útra, legkésőbb 40 perccel az indulási idő előtt.

A babakocsit a repülőfeljáróig viheti magával, onnan a raktérbe kerül.

Kétéves korig a gyerekek autós biztonsági ülésben utazhatnak. Azonban a nevükre is foglalni kell egy ülést, gyerek áron. Azon utasok, akik külön ülést foglaltak egy gyermeknek, kézi poggyászként magukkal vihetnek egy maximum 10 kg-os táskát és egy másik, kisebb táskát. Tovább díj ellenében feladott poggyászt is szállíttathatnak.

SAS

A kétévesnél fiatalabb gyerekek a szüleik ölében vagy a saját biztonsági autósülésükben utazhatnak. Ha az utóbbi opciót választja, foglalnia kell egy ülést az idősebb gyerekekre vonatkozó áron. A felnőtt ölében utazó gyermekek nem jogosultak kézi poggyászra, viszont a nevükön feladható egy maximum 23 kg-os poggyász.

A fedélzeten nem használt autós gyerekülés a raktérben lesz szállítva.

A kétévesnél nem idősebb gyerekek számára ingyen feladható egy összecsukható babakocsi. Idősebb gyerekek esetén a babakocsi normál poggyászként lesz számításba véve.

Singapore Airlines

A 6 hónaposnál idősebb, 3 évesnél fiatalabb gyerekek saját névre foglalt üléssel utazhatnak a saját autós biztonsági ülésükben (amennyiben azt a légi alkalmassági hatóságok jóváhagyták).

Emellett a Singapore Airlines speciális mózeskosarakat bocsát rendelkezésre. Ezek mind 70 cm hosszúak, 14 kg-os teherbírással. A mózeskosarat érdemes előre lefoglalni, mivel csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és azoknak jut, akik előbb jelentkeznek érte.

Sun Express

A gyerekek nevén kétéves korig feladhat egy maximum 15 kg-os (belföldi járatokon) vagy maximum 20 kg-os (nemzetközi járatokon) poggyászt, valamint egy autósülést és összecsukható babakocsit.

A fedélzetre vihet egy gyerek által használt saját autósülést, amennyiben annak igazolva van a légiközlekedésre való alkalmassága.

Swiss

A kétévesnél fiatalabb gyerekek felnőtt ölében vagy autós biztonsági ülésben utazhatnak. A 11 évesnél nem idősebb gyerekek szintén jogosultak a saját autósülésükben utazni a repülőn.

A Swiss mózeskosarat kínál a 8 hónaposnál fiatalabb és 11 kg-nál nem nehezebb csecsemők számára. Ezek a hosszú távú járatokon minden osztályon rendelkezésre állnak, míg az Európán belülieken a business osztályon igényelhetők.

TAP

A gyerekek ötéves korig utazhatnak autós biztonsági ülésben, ha az alkalmas a repülőn történő használatra.

A kétévesnél nem idősebb, foglalt üléssel nem rendelkező gyerekeket a fedélzeten található mózeskosarakba lehet helyezni. Ezek 70 cm hosszúak és 10 kg-os teherbírásúak. Korlátolt számban állnak rendelkezésre, ezért érdemes a mózeskosarat előre lefoglalni (például már a repülőjegy megvételekor).

Turkish Airlines

A fedélzetre vihet egy autósülést, hogy a gyermeke abba üljön bele. Ezzel a lehetőséggel csak akkor élhet, ha egy plusz helyet foglalt a repülőn. Szintén magával vihet egy összecsukható babakocsit – egészen a repülőfeljáróig, ahonnan a raktérbe kerül.

A kétévesnél fiatalabb, szülő ölében utazó gyerekek nevén ingyen feladhat egy 10 kg-nál nem nehezebb poggyászt.

Ukraine International

Egy gyerek (két év alatt) felnőtt ölében utazhat. Féléves kor fölött utazhat egy repülőgépen használható autós biztonsági ülésben is. Ez az opció viszont csak akkor vehető igénybe, ha vásárolt egy plusz helyet a gépen.

A mózeskosár csak hosszú távú járatokon engedélyezett – érdeklődjön a repülőjegy foglalásakor. Használni azonban nem szabad a repülés alatt. A mózeskosarat a repülő raktérébe helyezik.

Összecsukható babakocsi ingyen szállítható, ha a gyerek nem múlt el kétéves.

Vueling

A gyerekkel (0-2 éves) utazók ingyen magukkal vihetnek egy összecsukható babakocsit. A repülőgép lépcsőjéig vihető, onnan a raktérbe kerül. A személyzet a landolás után visszaadja.

Wizz Air

Ha kétévesnél fiatalabb gyerekkel utazik, a kézi poggyásza mellett magával vihet egy összecsukható babakocsit vagy kiságyat.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!