Menü

Brexit: Hogyan utazhat az Egyesült Királyságba?

Brexit: Hogyan utazhat az Egyesült Királyságba?

A Brexit valósággá vált, amikor 2020. január 31-ről február 1-re virradó éjjel az Egyesült Királyság hivatalosan kilépett az Európai Unióból. 2020. december 31-én pedig véget ért az Egyesült Királyságra vonatkozó átmeneti időszak, amely alatt az Európai Unió országai és az Egyesült Királyság között továbbra is a korábbi feltételek szerint lehetett utazni. Hogyan lehet 2021. január 1. után utazni az Egyesült Királyságba, illetve az Egyesült Királyságból? Mi változott az Európai Unió állampolgárai számára az Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba történő utazás szabályaiban?

Mi változott a Brexit után?

A Brexit eredményeként az Egyesült Királyság megszűnt az Európai Unió tagja lenni, és így kilépett az európai egységes piacból, amely többek között az emberek szabad mozgását kínálja. Azonban ne feledjük, hogy az Egyesült Királyság soha nem csatlakozott a schengeni övezethez, így az ebbe az országba utazó európai uniós állampolgároknak a Brexit előtt is határellenőrzésen vagy útlevél-ellenőrzésen kellett átesniük a repülőtéren. A határátlépéshez azonban, függetlenül az utazás okától (túra, üzleti út, munka vagy iskola), elegendő volt a személyi igazolvány bemutatása.

Az utazás okától függetlenül a Brexit megváltoztatta az Egyesült Királyság határának átlépésére vonatkozó eljárásokat az Európai Unió, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai számára, beleértve a rövid távú turistautakat is.

Hogyan utazhat Angliába a Brexit után?

2021. január 1-től az EU-országok állampolgárainak személyazonosító okmányt – kell bemutatniuk az Egyesült Királyság határának átlépéséhez. Figyelem! 2021. október 1-től az egyetlen érvényes okmány, amellyel bármilyen okból az Egyesült Királyságba utazhat, az útlevél!

A Brexit eredményeként az EU-országok, az Európai Gazdasági Térség (Izland, Liechtenstein, Norvégia) és Svájc állampolgáraira vízumkötelezettség vonatkozik. Bizonyos esetekben azonban nem szükséges vízum – minden az utazás okától függ.

  • Turizmus és látogatás
    Ha rövid időre (legfeljebb 6 hónapra) megy az Egyesült Királyságba, például meglátogatja Londont vagy a családját, a barátait, csak az útlevelét kell magával vinnie. Ebben az esetben nincs szükség vízumra.
  • Üzleti utazás
    Ha üzleti célból rövid időre megy az Egyesült Királyságba, például üzleti útra, értekezletre, konferenciára stb., csak az útlevelét kell magával vinnie. Üzleti utazás esetén legtöbbször nincs szükség vízumra, ha az Egyesült Királyság területén való tartózkodás teljes időtartama nem haladja meg a 6 hónapot.
  • Munkavállalás vagy tanulás céljából történő utazás
    Ha dolgozni (akár a munkáltatója, akár a saját üzleti tevékenysége részeként), szakmai gyakorlatra vagy tanulni megy az Egyesült Királyságba, akkor az útlevelén kívül vízumra is szüksége van. Kérjük, indulás előtt olvassa el az Egyesült Királyság kormányának weboldalain a vízumkötelezettségeket.

Fontos! A világjárvány miatt a brit hatóságok a fenti esetek mindegyikében további dokumentumokat követelnek az Egyesült Királyságba érkező személyektől. Ha az eSky-on vásárolt jeggyel rendelkezik, a fiókjába bejelentkezve megnézheti az összes vonatkozó információt. Ezek az „információ és a szükséges úti okmányok” oldalon is elérhetők.

Az Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárok utazása

Az Egyesült Királyságban számos olyan európai uniós állampolgár él, akik az EU szabad mozgásának elvének köszönhetően telepedtek le az országban. A Brexit miatt az ilyen személyeknek 2021. június 30-ig meg kell szerezniük a „settled” vagy „pre-settled” státuszt annak érdekében, hogy törvényesen tartózkodhassanak az Egyesült Királyságban. Ami az utazást illeti, a lakosok vagy „pre-settled” lakosok 2025. december 31-ig léphetik át az Egyesült Királyság határát személyi igazolvánnyal. Ezt követően az Egyesült Királyság területére való belépéshez a lakosnak útlevelet kell bemutatnia. A „settled” vagy „pre-settled” státusszal természetesen nem kell kérelmezni az Egyesült Királyság vízumát.

Hogyan utazhat az Egyesült Királyságon belül a Brexit után?

A Brexit nem befolyásolta jelentősen az Egyesült Királyságban való utazással és az országban való tartózkodással kapcsolatos kérdéseket. A nemzeti vezetői engedély és az Európai Egészségbiztosítási Kártya is érvényes a hatályos szabályok szerint. A brit kormány azonban javasolja utasbiztosítás megkötését, amely fedezi a magánorvosi látogatások költségeit is. Ne feledje továbbá, hogy sem az EEK, sem az utasbiztosítás nem fedezi a tervezett kezelés és eljárások költségeit az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból azonban hatással lesz a roaming díjakra. 2020 végéig a szolgáltatók nem számíthattak fel pluszdíjakat azok számára, akik mobiltelefont használtak az Egyesült Királyságban utazva, ez viszont ma már törvényes, ezért utazása előtt kérdezze meg mobilszolgáltatóját az Egyesült Királyság roaming tarifáiról.

Az ír határ átlépése

Mi változott az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével az Írország, amely az Európai Unió tagja, és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti utazások tekintetében? 2025. január 1-ig semmi sem változik az ír határ átlépésének tekintetében Ezen időszak után Észak-Írország Közgyűlése egyoldalúan kiléphet a megtárgyalt feltételekből, vagy további négy évvel meghosszabbíthatja a jelenlegi határátlépési törvényt és vámpolitikát.

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!