Menü

Hogyan csomagoljuk össze feladandó bőröndünket?

Hogyan csomagoljuk össze feladandó bőröndünket?

A feladott (fő, regisztrált) csomagot a repülőgép poggyászterében szállítják. A repülőtérre való megérkezés után átadhatod a légitársaságnak a jegyellenőrzés (check-in) során vagy az erre a célra létrehozott csomagledó ponton (baggage drop-off point).

A csomag felvételétől és a speciális jelzőcédula felhelyezésétől a légitársaság vállalja a felelősséget a csomagodért. Te kapod meg a cédula másik felét, amelyet általában a beszállókártyára ragasztanak. Ez a cédula az alapja a poggyász azonosításának érkezés után és sérülése vagy elvesztése esetén a reklamációnak is.

Milyen méretű a feladott bőrönd?

A légitársaságok határozzák meg a csomag mennyiségi és méretbeli határait (olvasd el a részletes információkat a eladott poggyász tömegéről és méretéről).

A méret függ a csatlakozás típusától, a foglalási osztálytól és az útvonaltól, de a leggyakrabban:

158 cm

a feladott bőrönd maximális mérete a legtöbb légitársaságnál. Ezt a csomag 3 méretének összegéből számítják ki

20-32 kg

az olcsó és normál légitársaságoknál megengedett tömeg

1-4 darab

az általában megengedett számú feladott csomag

Mit nem szállíthatok feladott poggyászban?

A biztonságra való tekintettel a feladott poggyász tartalmát bizonyos korlátozások érintik. A légitársaságtól függetlenül minden utas számára tilos robbanóanyagot, gyúlékony anyagot, pl. 70%-osnál erősebb alkoholt, tűzijátékot, öngyújtóba való töltőanyagot tartalmazó tartályokat és robbanóeszközökre emlékeztető tárgyakat szállítani. Ezen kívül nem szállítható vegyi és mérgező anyag, pl. egér- és patkányméreg, könnygázt tartalmazó pisztoly, maró vegyszer, festék és oldószer, turista gázpalack, stb. (erről bővebben itt olvashatsz: engedélyezett és a repülőgépre fel nem vihető anyagok)

Ne feledd! 
Értékes vagy érzékeny tárgyak, pl. laptop, fényképezőgép, pénz, ékszer, iratok a kézipoggyászban kell, hogy legyenek, tekintettel a sérülés vagy elvesztés kockázatára.

Különleges poggyász

Ha szeretnél nagy, szabálytalan alakú, sérülékeny csomagot, pl. kerékpárt, szörfdeszkát, snowboardot, sílécet, hangszereket szállítani, azt jelezned kell legkésőbb az indulás előtt 48 órával. Ilyen esetben vedd fel a kapcsolatot Telefonos Ügyfélszolgálatunkkal. Az ügyintéző segít a megfelelő formalitások intézésében (tudj meg többet a különleges poggyászról).

Olcsó légitársaságok

Az olcsó légitársaságok általában plusz költséget számítanak fel a feladott poggyászért. Ha úgy döntesz, fizetsz a poggyászért, jelöld be a megfelelő mezőt foglaláskor. A feladott poggyász szállításának árát beleszámítják a repülőjegy árába a foglalási folyamat befejezése előtt.

 • A legtöbb olcsó légitársaságnál max. 32 kg lehet egy feladott poggyász tömege. Még ha ki is fizeti az utazó a plusz tömeget, egy darab poggyász nem lehet nehezebb 32 kg-nál.
 • A kifizetett poggyász a tömeg- vagy mérethatárt meghaladva túlsúlyként vagy különleges poggyászként kerül szállításra - pótdíj fejében.
 • Regisztrált csomagot nem lehet csecsemő vagy 2 év alatti gyerek számára foglalni.
 • A tömeghatárt nem lehet egyes csomagok között megosztani.
  Példa: Ha két ember visz poggyászt egyenként max. 15 kg-ig, akkor nem fordulhat elő az, hogy egyikük 20 kg-os bőröndöt visz, míg a másik 10 kg-osat.
 • Egyes légitársaságok lehetővé teszik a poggyászok tömeghatárának összevonását.
  Példa: Ha két személy együtt utazik és egyenként max. 15 kg-os poggyászt fizettek ki, vihetnek közösen egy, 30 kg-os poggyászt.
 • A konkrét légitársaság poggyászokkal kapcsolatos szabályzatát megtalálod a Szabályzatot tartalmazó honlapjukon.

Menetrend szerinti légitársaságok

 • Az esetek nagy részében a regisztrált csomagot tartalmazza a repülőjegy ára, bár egyre gyakoribb, hogy ezek a normál légitársaságok is pótdíjat számolnak fel a csomagokért.
 • A tömeg- és mennyiségi korlátozás a repülőgép osztályától (gazdaságos, üzleti, első osztály) és a repülés útvonalától függ.
 • A megengedett értéket meghaladó méretű poggyász túlsúlyos csomagként pótdíjért kerül szállításra.

A poggyásszal kapcsolatos korlátozások

Mielőtt azonban csomagolni kezdenél:

 • olvasd el annak a légitársaságnak a poggyász-szabályzatát, amellyel utazol (olvass többet a megengedett tömegről, méretről és darabszámról a legnépszerűbb légitársaságoknál),
 • győződj meg róla, milyen tárgyakat vihetsz a kézipoggyászban, és milyeneket a feladottban. A tiltott és engedélyezett tárgyak listáját megtalálod itt.
 • ne feledkezz meg a folyadékokkal, zselékkel és aeroszolokkal kapcsolatos korlátozásokról sem. A kézipoggyászban szállított kozmetikumok, italok vagy más folyadékok max. 100 ml űrtartalmú edényekben szállíthatók, amelyeket egy átlátszó, műanyag tasakban kell elhelyezni. Minden utas max. 1 l folyadékot vihet fel összesen a fedélzetre. Ha nagyobb csomagolásban akarsz folyadékot szállítani, csomagold a feladott poggyászba.

A poggyász csomagolása

Repülőút előtt ne feledkezz meg a következőkről:

 • ékszert, kis elektronikai berendezést, pénzt, kulcsot, gyógyszert, iratokat és más értékes dolgokat a kézipoggyászba csomagolj,
 • a finom és törékeny holmikat csavard puha ruhába vagy papírba,
 • mérd meg a csomagot, mielőtt kimennél a repülőtérre, hogy elkerüld a túlsúly pótdíjának fizetését,
 • figyelj oda, hogy a regisztrált csomag ne sérüljön szállítás közben - zárd le jól és biztosítsd a bőröndöket, táskákat és hátizsákokat speciális fóliával, szalagokkal vagy huzattal.
 • távolíts el a korábban felragasztott poggyászmatricákat. Azok fent felejtése következtében előfordulhat, hogy a csomag egy másik repülőtérre kerül.
 • Jelölj meg minden feladott csomagot adataiddal felakasztható cédula segítségével, amelyet a check-in során kapsz.
 • A bőrönd átvételekor történő tévedések elkerülése érdekében jelöld meg bőröndödet valamilyen jellegzetes elemmel, pl. szalaggal vagy matricával.

 

 

Az ötletek és az észrevételek az eSky.hu által csak információs céllal, ötletekként kerülnek felhasználásra és nem képezhetik peres eljárás részét.

Tartalmazza ez a cikk az Ön által keresett információkat? Igen | Nem
Véleményem szerint ez az írás:
Köszönjük a véleményét!